View Full Version: Uzgajanje Marihuane

Badcaffe - How Bad Are You ? > Funny Tutorials :P > Uzgajanje Marihuane


Title: Uzgajanje Marihuane
Description: Nikad Nije Kasno Da Pocnete :D


Man-Wolf - July 2, 2004 07:03 PM (GMT)
Dakle, odlucili ste se da pocnete da uzgajate marihuanu ( cannabis ) ? Ok, evo tutoriala koji ce vam pazljivo objasniti kako se to radi....

QUOTE
Dakle, odlučili ste se za sadnju. Super! Kao svaka biljka, cannabis zahtjeva pažnju i njegu. Ako mislite samo posaditi sjeme i zaljevati -- prekinite! Rađe kupite!
Čak i ako nemate prijašnje iskustvo u uzgajanju biljaka u vašem domu, možete uspješno uzgajati marihuanu prateći jednostavne upute u ovom tekstu. Ako ste imali probleme u prošlosti s uzgojom marihuane, možete naći riješenja u slijedećem poglavlju. Uzgajanje marihuane uključuje 4 osnovna koraka:

Nabavite sjemenke. Ako nemate sjemenke, možete pitati prijatelje da sačuvaju sjemenke od bilo koje dobre trave do koje dođu. Saznat ćete da puno ljudi već ima zalihu sjemenki nekakve vrste i da su voljni rastati se sa nekoliko dobrih sjemenki u zamjenu za gotov proizvod.

Klijanje sjemenki:

Jednostavno možete baciti sjemenku u vlažno tlo, ali klijanjem sjemenke prije, možete biti sigurni da će sjemenka izrasti u biljku. Za klijanje sjemenki, stavite ih jedno 6 u vlažnu papirnatu maramicu ili na mokru spužvu. Ostavite maramice ili spužvu vlažne ali ne i mokre. Neko sjeme će proklijati za 24 sata, a nekom sjemenu će trebati dani pa čak i tjedni. Zasadi proklijale sjemenke. Čim se sjemenka otvori i počne klijati, stavi ju na vlažno tlo i pokri ju sa malo zemlje (dovoljno da jedva prekrije cijelu sjemenku). Opskrbite sjemenke sa svijetlosti. Florescentna svijetla su najbolja. Objesite svijetlo oko 5 cm od zemlje i nakon što se biljka pojavi iznad zemlje, nastavite dizati svijetlo tako da uvijek bude oko 5 cm iznad biljke. I to je to.

Zemlju možete kupiti u cvječarnama. Zemlju koju kupite treba imati ove osobine: Mora se dobro cijediti. Odnosno, trebala bi imati malo pjeska i isto spužvastog kamena i pearlite. PH bi trebao biti između 6.5 i 7.5 budući da marihuana ne uspijeva dobro u kiselom tlu. Visoka kiselost tla ohrabruje biljku da bude muško, a to je nepoželjna osobina. Tlo bi isto trebalo sadržavati humus za zadržavanje vlage i hranjivih tvari.

Ako želite napraviti vlastitu mješavinu zemlje, možete koristiti ovaj recept:

Pomješajte dva djela lišaja sa jednim djelom pjeska i jednim djelom pearlite ili spužvastog kamena na svakih 14.5 litara zemlje. Provjerite PH vaše zemlje lakmus papirom ili sa alatom za provjeru tla kojeg možete nabaviti u cvječarnama. Da povisite PH dodajte 1.8 litri limete po kubičnoj stopi zemlje da povisite PH za jedan stupanj. Ako inzistirate na korištenju zemlje koju ste iskopali iz prilaznog puta vaše kuće, prvo ju morate sterilizirat pečenjem u pečnici (ma tko bi rekao) oko sat vremena na 250°C. Ali prije toga navlažite tlo temeljito i pripremite se za evakuaciju kuhinje jer vruća zemlja SMRDI!! Sada mješavini dodajte otprilike jednu žlicu gnojiva (nečeg umjetnog za biljke) i pomiješajte temeljito. Ili još bolje, preskočite cijeli taj dio o pravljenju zemlje i potrošite nekoliko kuna na zemlju iz cvječarne :)


Nakon što ste pripremili zemlju, morat ćete uzeti nekakvu vrstu kontejnera (posude) gdje ćete zasaditi marihuanu. Kontejner bi također trebao biti steriliziran, posebno ako ste ga prije koristili za uzgajanje neke druge biljke.

Veličina kontejnera ima veliku važnost za rast biljke i sveukupnu veličinu biljke. Trebali bi planirati o presadnji biljke samo jednom, jer proces presadnje može biti šok biljki i morat će proći kroz razdoblje privikavanja gdje je rast usporen ili čak prekinut na kratko vrijeme. Prva posuda koju koristite ne bi smjela biti veća od 15 cm u promjeru i moze biti od gline ili plastike. Za presađivanje osigurajte veći lonac ispunjen zemljom i sa rupom u sredini veličine manjeg lonca u kojem se nalazi marihuana.

Okrenite biljku "gornja strana dolje", sa loncem i svime, i lagano lupajte po rubu dna posude. Tlo i biljka sa korjenom bi trebala izaći iz posude lagano sa zemljom koja se jos uvijek ima oblik posude i bez uznemiravanja korjenja (trebala bi, ali nemojte se previše zabrinuti ako ne bude tako, glavno da je korjenje cijelo). Druga metoda kojom se može zaobići problem presađivanja ja koristeći "Jiffy-Pot". Jiffy posude su napravljene od stisnutog lišaja i mogu se zasaditi ravno u vlažno tlo gdje se dekompoziraju i dozvole korijenju prolaz kroz "zidove" posude. Drugi kontejner bi trebao imati volumen od najmanje 11 litara. marihuana ne voli kad joj korjenje ima alo prostora i mora se naguravati, zato uvijek budite sigurni da će posuda koju koristite biti dovoljno duboka za korijenje biljke. Vrlo je teško presaditi drvo marihuane od 1.5 metara (pa naviše), zato planirajte unaprijed. Jer će postati veća. Male biljke bi trebale biti spremne za presađivanje u njihove stalne domove za (otprilike) dva tjedna. Dobro pazite na njih nakon prvog tjedna da izbjegnete vezivanje korjena pod svaku cijenu jer se čini da se biljke nikad potpuno ne oporave od nagužvanog korjenja. Važno je zapamtiti da gnojivo treba postepeno dodavati biljci.

Počnite sa prilično razrijeđenim gnojivom i postepeno povečavajte koncentraciju gnojiva. I pazite da gnojivo ne povečava kiselost tla jer to se događa kod mnogih umjetnih gnojiva. Sa vremenom će korjenje početi slabije upijati pa možete, da spriječite akumulaciju soli koje nastaju otapanjem gnojiva i čine tlo kiselijim, početi dovoditi hranu na lišće kad biljka bude stara oko 1.5 mjeseci. Rastopite umjetno gnojivo u toploj vodi i mješavinu poprskajte po lišću. Lišće će upiti gnojivo kroz vene. Ako nastavite hraniti biljku na oba načina pripazite da ne predozirate biljku. Sjetite se da postepeno povečavate količinu hrane koju biljka prima. Čini se da će marihuana uzeti koliko god gnojiva joj date ako ga unsete preko nekog perioda vremena. Tijekom prvih tri mjeseca (manje više), gnojite biljke svakih nekoliko dana. Kako brzina rasta usporava u vrijeme pripreme biljke za cvijetanje i stvaranje sjemena, količina gnojiva koje biljka dobiva bi se isto tako trebao smanjiti. Nikad ne gnojite biljku baš prije nego ju planirate osakatiti za lišće (harvestirati) jer gnojivo će ohrabriti biljku za danji rast i slablju proizvodnju "otrova" a to nije naš cilj ;-)). Samo jos jedna riječ o organskom gnojivu:

*** Crvlji izmet je nevjerojatno dobro prirodno gnojivo, no zato je nevjerojatno skupo [ valjda jer ga treba skupiti :) ], no ako ga kupite, biljka će vam vjerojatno biti najbolja trava koju ste ikada pušili.


Bez svijetla, biljke ne mogu rasti. U zemljama u kojima marihuana raste najbolje, sunce je najbolji izvor svijetlosti. Količina svijetla i dužina sezone rasta biljke u tim zemljama ima kao rezultat VELIKE biljke slične drveću. U većini djelova Sjeverne Amerike, Sunce nije dovoljno darežljivo za duge periode vremena da bi biljke bile iste kvalitete i veličine kao biljke u Latinskoj Americi i drugim tropskim zemljama. Odgovor na problem nedostatka sunca, posebno u zimskim mjesecima, kratkoća sezone rasta, i ostalih prolema je rast u unutrašnjosti pod stimuliranim uvjetima. Pravilo kod marihuane je: Što više svijetla to bolje.

Postoje nekoliko vrsta žarulja. Jedna je reflektor za biljke koji emitira visoke količine crvene i plave svijetlosti. To je poboljšanje, ali ima i loših strana npr. vrlo je topla i ne može se staviti blizu biljaka. Zbog toga biljka se mora istezati prem svijetlu i onda je u opasnosti od izduživanja (nakon čega će se saviti ako nije dovoljno jaka stabiljka). Crvena svijetlost se čini da ohrabruje rast stabiljke što nije preporučljivo u uzgoju marihuane.

Gro-Lux svijetlo je vjerojatno najuobičajenije florescentno svijetlo. U našem iskustvu dokazala su se vrlo učinkovitima. Postoje dvije vrste takvih svijetla standardnog i širokog spektra koje se mogu koristiti zajedno, ali široki spektar svijetla nije sam po sebi dovoljan. Svijetla širokog spektra su dizajnirana kao pomoćna svijetla i jeftinija su nego standardna svijetla. Široki spektar svijetla emitira istu količinu svijetlosti kao i standardna, ali sa manje plavih i crvenih pojaseva koji biljci trebaju za rast.

Ako planirate uzgajati marihuanu na veliko, trebali bi znati da flourescentne lampe koje se koriste u komercijalne svrhe dobro rade i ako se koriste zajedno sa Gro-Lux standardnim svijetlima. Takva komercijalna svijetla se zovu cool whites, i najjeftinija su svijetla koja smo spomenuli. Te emitiraju svijetla istog pojasa i količine kao standardna Gro-Lux svijetla.

Sada dolazimo do pitanja jakoće svijetla. Standardna svijetla i lampe širokog spektra dolaze u tri jakosti: normalna jakost, velika jakost i vrlo velika jakost. Dobru sezonu možete imati kod lampa normalne jakosti i vjerojatno ćete biti zadovoljni rezultatom. Razlika u korištenju jakih i vrlo jakih lampa je vrijeme koje treba da se uzgoji biljka.

Pod vrlo jakom lampom biljka raste otprilike 3 puta brže nego kod standardne lampe. Kod takve lampe možda ćete trebati podizati lampu svaki dan što znaći brzinu rasta od najmanje 5 cm-a po danu. No zato su takve lampe dva puta skuplje i žderu puno više struje. No ako vas zanima naše mišljenje isplati se. Sada kad imate svijetlost, možda vas zanima koliku količinu svijetlosti dati biljkama svaki dan. Dan sazrijevanja vaših biljaka ovisi o svijetlu koje dobivaju.

Opčenito govoreći što manje mraka po danu u prvih 6 tjedana, to bolje. Što je starija biljka prije nego procvijeta i dobije sjemenka to je trava bolja. Nakon što je biljka procvijetala, njen metabolizam je usporen da se kvaliteta biljke ne poboljšava sa dobi kao prije nego što je procvijetala. Ovako otprilike ide tablica:

Sati po danu Potrebno mjeseci da procvjeta
sunčeva svijetlost 2 - 2.5
16 3.5 - 4
18 4.5 - 5

A sada, malo profesionalnija tablica. Mnoge će ovo zbuniti. Ako se ne kužite u fiziku, ne ćete mnogo saznati iz ovog.

 
Danja svijetlost
Cool whites
Gro-Lux
GroLux (široki spektar)

Tip svijetlosti
Pojas
Vati
%
Vati
%
Vati
%
Vati
%

Ultra-Ljubičasta
-380
0,186
2,15
0,16
1,68
0,1
1,42
0,27
3,16

Ljubičasta
380-430
0,832
9,6
0,72
7,57
0,7
9,67
1,07
12,48

Plava
430-490
2,418
27,91
1,98
20,78
1,96
27,07
1,22
14,29

Zelena
490-560
2,372
27,38
2,35
24,67
1,02
14,02
1,24
14,49

Žuta
560-590
1,259
14,53
1,74
18,27
0,1
1,42
0,83
9,77

Narančasta
590-630
1,144
13,21
1,69
17,75
0,44
6,05
1,36
15,93

Crvena
630-700
0,452
6,22
0,81
8,47
2,86
39,55
1,86
21,78

Daleka Crvena
700-780
0,13
1,53
0,07
0,81
0,06
0,8
0,69
8,1

UKUPNO
8,89
100
9,52
100
7,24
100
8,54
100.0


Ako dođete u priliku, kupite tajmer s kojim namjestite kada se upali i kada ugasi svijetlo, ako vam se posreći možete ga kupiti u trgovinama sa tehnikom.


Pravilna ventilacija u sobi za uzgajanje je prilično važna. Što više biljki imaš u jednoj sobi, to je važnija dobra ventilacija. Biljke dišu kroz lišče. Također se otvrova riješavaju kroz lišče. Ako prava ventilacija nije održana, pore lišča će se začepiti i lišče će umrijeti (totalno ne preporučljivo ako ju uzgajate za "zdravstvene svrhe"). Ako ima slobodnog kretanja zraka, otrov može ispariti sa lišča i biljka može disati i ostati zdrava.

U malom ormaru gdje držite samo nekoliko biljaka vjerojatno možete stvoriti dovoljan protok zraka samim otvaranjem vrata da ih pogledate. Iako je moguće uzgajati zdrave biljke u loše prozračenim prostorijama, one će biti veće i zdravije (i jače) ako imate stalnu zalihu sviježeg zraka da prolazi sobom. Ako trošite puno vremena u vašoj sobi za uzgajanje, vaše biljke će rasti bolje zbog ugljičnog dioksida koji izdišete oko njih.

Ponekad je vrlo teško dobiti stalnu zalihu svježeg zraka u vašoj sobi za uzgajanje jer je često skrivena u tajnom kutu kuće (soba) vjerojatno podrum ili tavan. U tom slučaju, ventilator (čitaj: ludi hašišar) će stvoriti nekakvo kretanje zraka. Isto tako će stimulirati svoje biljke u izrastanje u zdravije i čvrstije biljke. Često u unutrašnjosti, biljka će lakše disati kroz pore zbog vlage na lišču koja će brže ispariti.

U vlažnoj atmosferi, vlaga ne može ispariti tako brzo. Posljedica je da će lišće morati biti šire sa više površine da bi izbacilo otrov koji biljka ispušta. Budući da šire lišće radi manje "otrova" (onog dobre vrste) po listu nego ono uže preporučljivo je da osigurate lišće koje neće biti jako široko.

Budući da "otrov" u marihuani služi biljkama da se lišće ne bi osušilo, više "otrova" će se napraviti u suhoj sobi nego u vlažnoj. U Sears katalogu možete kupiti deovlaživaće zraka ali koštaju oko $100 (cca 800 Kn) pa nije baš praktićno za "usputnog uzgajivača".


Ako živiš pored čistog gorskog potoka, mozete preskočiti ovaj dio o kvalitetnoj vodi.Večina nas se opskrbljivaju gradskom vodom (gradskim vodovodom) i neki gradovi stavljaju više kemikalija u vodu nego drugi. Svi dodaju klor, iako u različitim količinama.

Čovjek je preko godina naučio da ga se nekako riješi ili da nekako živi sa njime, ali tvoje biljke marihuane neće imati vremena da se tome prilagode pa je bolje da se pobrineš da ne trebaju. Klor će ispariti ako voda odstoji 24 sata u otvorenoj posudi. Puštajući da voda odstoji dan ili dva ima dvije svrhe: Voda će biti sobne temperature tijekom tog perioda vremena i vi možete izbjeći gadne šokove koje biljka trpi kad ju polijete hladnom vodom. UVIJEK zaljevajte sa vodom sobne temperature do blago tople.

Ako voda ima previše klora u sebi, možete kupiti kapi protiv klora kod trgovina za životinje. Najvažnija stvar kod zaljevanja je da marihuanu zalijete temeljito. Možete zaljevati marihuanu u posudi od 11 litara sa do 3/4 vode. Ideja je da je tlo skoro cijelo vlažno sve do dna posude. Ako koristite malo vode, čak i ako ju zaljevate često, korijenje nije duboko u zemlji neko samo do granice do koje je tlo vlažno i svaki korijen ispod te granice će se okrenuti i početi rasti prema gore (prema vodi).

Druga najvažnija stvar kod zaljevanja je pobrinuti se da se kroz lonac dobro cijedi voda. Trebale bi biti rupe na dnu lonca tako da višak vode može oteći. Ako se iz lonca ne cijedi voda, višak vode će se akumulirati u džepu i struliti korijenje biljke ili jednostavno napraviti tlo kiselo. Tlo, kao što sam rekao ranije, mora dozvoliti vodi da se iscjedi jednoliko kroz njega i nesmije se stisnuti ili postati tvrdo. Ako ste osigurali kvalitetnu zemlju i pearlite ne biste trebali imati problema sa cijeđenjem.

Da otkrijete kada treba zalijevati, opipajte zemlju prstom. Ako osjećate vlagu u tlu, možete pričekati još dan ili dva prije zaljevanja. Tlo blizu vrha posude je uvijek suše nego ono dublje. Možete utopiti vaše biljke lagano kao i što ih možete i isušiti, i vjerojatnije je da će preživjeti sušu nego potop. I ZAPAMTITE; NE ZALIJEVAJTE BILJKE KAD IM VODA NE TREBA !!!


Otkrili smo da podrezivanje nije uvijek potrebno. Svrha podrezivanja je da ohrabri sekundarni rast biljke i da dozvoli dolazak svijetla do nezrelih listova. Neke vrste "trave" prirodno rastu debele i grmaste pa se moraju podrezati da bi došlo do sazrijevanja listova, no u drugu ruku ako biljka izraste visoka i mršava kod starosti od tri tjedna vjerojatno treba malo podrezivanja da se osigura lijepa lisnata biljka. Pri starosti od tri tjedna biljka bi trebala imati najmanje dva seta grana ili četiri nakupine pune listova i vrh.
Da se obreže biljka jednostavno odrežite vrh do dijela gdje se biljka grana (na dva ili više dijelova). Koristite oštricu i napravite ravan rez. Ako želite, vrh možete staviti u posudu s vodom i kad se korijenje pojavi vrh zasadite u vlažnu zemlju i trebalo bi izrasti. Rezanje vrha biljke ohrabruje grane ispod da rastu brže inego bi normalno rasle.


Idealna temperatura tijekom dana je između 68 do 78 stupnjeva fahrenheit-a a tijekom mraka treba biti pad temperature za 15 stupnjeva. Soba za rast biljke bi trebala biti relativno suha. Što želite je da na lišću nastane premaz THC-a a da bi ste natjerali biljku na to mora biti suho (da bi biljka spriječila isušivanje stvara sloj koji je pun THC-a).

U vrlo vlažnim sobama biljke razvijaju široke listove i ne proizvode toliko THC-a.Morate paziti da temperatura u suhoj sobi ne bude prevelika jer biljka ne može upijati toliko tekućine kroz korijenje i počet će se isušivati


nemam_nick - July 2, 2004 07:46 PM (GMT)
Necu tako ja volim u malim kolicinama :)

Man-Wolf - July 2, 2004 09:02 PM (GMT)
Pa ovo i jeste napisano za male kolicine :D mada moze se primeni i na vece :P
Hosted for free by zIFBoards